5 nappali berendezési tipp a tökéletes otthonért!

5 nappali berendezési tipp a tökéletes otthonért!

A nappali a ház azon helyisége, ahol össze gyűlik a család. Ha vendégeket hívunk, összeülünk a baráti társasággal, általában itt fogadjuk őket. A lakásnak ez a pontja az, amelyet mindenki a legtöbbet lát. Alakítsuk olyanná, amely tökéletesen tükrözi személyiségünket, egyediségünket. Sokszor azonban az elképzelések megvalósítása során valami mégis félresiklik, és a végeredmény nem lesz olyan, amilyennek elképzeltük. Ha azonban ezt a néhány szabályt betartod, akkor garantált a siker:

 

1. Körültekintően válaszd ki a kanapé helyét!

A kanapé a nappalinkban nagyon fontos szerepet játszik. Azzal, hogy arrébb tesszük, megfordítjuk vagy új huzatot, párnát teszünk rá, drasztikusan meg lehet változtatni a nappali összhatását.

A legjobb választás, ha az ajtóval szembe helyezzük el a kanapét. A sarokkanapé is jó választás, amivel sok helyet tudunk megspórolni és ülőhellyé alakítani.

Ha a kanapét a térbe állítjuk, jó ötlet lehet fölé helyezni egy polcot vagy polc rendszert, amelynek a tetejére helyezhetünk állólámpát, gyertyát, fényképeket vagy egyéb dekorációs tárgyat.

 


2. Alkoss fókuszpontokat!

Minden nappaliba ki kell alakítanunk egy fókuszpontot, amelyre épül az egész nappali elrendezése. A nappali ezen pontja vonzza leginkább a tekintetet.

Ilyen fókuszpontja lehet a nappalinak a kandalló, egy kép, festmény, egy szép kilátás vagy akár maga a kanapé megfelelő díszpárnákkal kiegészítve.

Ha a nappaliból a kilátás ad egy természetes fókuszpontot, akkor mindenképpen ezt érdemes használnunk. Ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor magunknak kell ezt kialakítani.

A bejárattól legtávolabb eső falra helyezzünk egy nagyméretű festményt, képet vagy tükröt. A kanapét is fókuszponttá tehetjük, ha látványos színű, formájú és mennyiségű díszpárnával látjuk el.

 


3. Válassz megfelelő szőnyeget!

A szőnyeg is egy fontos része a nappalinak. Mielőtt azonban szőnyeget választunk határozzuk meg, hogy mire fogjuk használni a nappalit.  Ha a nappaliban nagy társasági életet fogtok élni, érdemes olyan szőnyeget választani, ami könnyen tisztítható.

Ha azt szeretnéd, hogy a nappaliban nagyon kényelmesen érezzétek magatokat, válassz egy hosszabb szálú shaggy típusú szőnyeget. De az is fontos, hogy a szőnyeg színvilágban is beilleszkedjen a nappali hangulatába.

 


 4. Találd meg az egyensúlyt!

A szoba egészében nézve alkosson egy teljes képet. Ne érezzük azt, hogy az egyik sarokban van minden, a másik oldal meg szinte üres. űTeremtsük meg az egyensúlyt! Ha a szoba felébe terveztünk egy bútorcsoportot, a másik végébe is helyezzünk tárgyakat, amelyek kiegyensúlyozzák az összhatást. Könnyen tudunk variálni növényekkel, faliképekkel, lámpákkal. 

 


 5. Lágyítsd az összhatást!

Most már szinte minden megvan a nappalinkban, már csak a kiegészítők hiányoznak. Legyenek díszpárnák a kanapén, fényképek, képek a falon. Válasszunk olyan függönyöket, amelyek anyagukban megegyeznek a díszpárnákkal, ezzel nagyon szép összhangot teremthetünk a nappaliban.

Egy központi fényforrás helyett igyekezzünk inkább kisebb helyi fényforrásokat alkalmazni.

 

 


forrás: http://www.otletes-otthon.hu/