Skandináv minimalizmus - új bútorcsaládok a Berone Webáruház kínálatában!

Skandináv minimalizmus - új bútorcsaládok a Berone Webáruház kínálatában!

 
Ha szeretnél egy kis skandináv minimalizmust csempészni otthonodba, akkor figyelmedbe ajánljuk a Berone Bútor Webáruház TONJA,  EVANA és SONJE  bútorcsaládjait!
Ha pedig kíváncsi vagy néhány érdekességre a skandináv lakberendezéssel kapcsolatban, akkor mindenképpen olvass tovább!

 

10 lecke, amelyet a vezető skandináv lakberendezőktől mi is könnyedén megtanulhatunk

Talán meglepően hangzik, de a skandináv dizájn gyönyörű alkotásai az ötvenes évekig szinte ismeretlenek voltak a nagyközönség számára. Az európai minimalizmus csak a huszadik század második felétől jegyezte a méltán figyelemreméltó skandináv tervezőket, mint a világszerte ismert és elismert, egyedülálló bútorok és háztartási gépek megalkotóit.
De lássuk csak, mi az a tíz pont, amiben a skandinávok egyedülállóak?

 

1. Természetes színek

A halványkék, a hideg szürke a fehér és a krémszínek nyugodt, tompa árnyalatai a skandináv lakberendezés védjegyei. Természetesen nem minden skandináv tervező ennyire visszafogott. Vannak igazán merész tervezők is, ilyen például a finn Marimekko, amely főként az újszerű, grafikus és színes megoldásokat részesíti előnyben. Mindegy, hogy a merész, vagy a letisztult lakberendezésre szavaz, a skandináv arculattal mindkettőt elérheti otthonában.
 

2. Fehér fa padlók

A skandinávok előszeretettel burkolnak mindent fehér fával a padlótól egészen a plafonig. Érthető módon, hiszen a fehér fapadló nyitottá és levegőssé varázsolja a szobát, miközben a figyelmet inkább a berendezésre irányítja. Ha a padló nem fehér fa, akkor is marad világos, mint például a nyír vagy fenyőfa, de akár egy hűvös árnyalatú, szürke járólap is megteszi. Másolja le ezt a megoldást, használjon fehér fát, ahol csak lehet!
 

3. Engedjük be a fényt!

A Föld két sarkán évente csak egyszer kel fel a Nap, és csak egyszer nyugszik le, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag fél évig tart a nappal, és fél évig az éjszaka. Az északi sarkon március 21. körül kel fel és szeptember 23-a táján nyugszik le a Nap. A délin fordítva.
A skandináv nép imádja a nyarat, és bár rendkívül hosszúnak tűnhet az év sötétségbe borult szakasza, ott van a nyári időszak, amikor a nap még éjfélkor is az égbolton tündököl.
Mi lehetne alkalmasabb az imádott nap beengedésére, mint a hatalmas ablakok?  A skandináv lakberendezésben megszokottak az üvegfalak, azaz a padlótól a mennyezetig érő ablakok.
 

4. A természet szeretete

A skandinávokat mélyen gyökeredző szeretet köti össze a természettel. Szívesen időznek a szabadban, bicikliznek, úsznak, tornáznak, minden lehetőséget megragadnak, hogy a szabadban lehessenek. A téli hidegben természetesen ők is nehezen mozdulnak ki, ezért igyekeznek a természet szépségeit a lehetőségekhez mérten bevinni otthonaikba, ezzel is megsemmisítő csapást mérve a téli depresszióra. Az ottani lakberendezők számos növénnyel, valamint faerezetes bútorokkal érik el a kívánt hatást. A legtöbb skandináv lakásnak van valamilyen balkonja is, hogy a természetet még közelebb hozza.
 

5. Az elegancia érintése

Fehér falak, antik svéd órák, kristálycsillárok, hajlott rusztikus fehér bútorok, fehér vásznak, és egyszerű virágminták – a jellemzők, amelyek ikonikussá tették a skandináv designt. A dizájnt, amelyben földhöz ragadt, mégis elegáns.
Egyszerű megérteni, miért másolják időről időre a skandináv tervezőket, hiszen újraértelmezték a lakberendezés bájának fogalmát. Ha te is beleszerettél a skandináv formavilágba, most valószínűleg úgy érzed, valamilyen antikvitást kell vásárolnod. Valójában egészen könnyedén átültetheted ezt a stílust az otthonodba, ha néhány rusztikus bútort nemes egyszerűséggel fehérre festesz.
Szóval, kitárulkozásra fel: nyisd ki az ablakaid, engedd be a friss levegőt, merülj el a természetes kilátásban – lazíts, és éld meg a pillanatot!
 

6. Építs szaunát!

Talán nem köztudott, de a szaunák a skandináv életvitel szerves részét képezik. Ezek nem a tipikus sportközpontokban található amerikai szaunák, hanem mélyen a skandináv kultúra alapjaiba vésődtek, és megvan a saját etikettjük.
A látogatóknak muszáj követniük többieket, a meztelen igazságot: a skandináv szaunában minden ruhától meg kell szabadulni, igen, meztelenül kell használni a többi meztelen emberrel együtt, 100 fokos hőségben izzadva!
Becsült értékek szerint csak Finnországban 2 millió szauna található, Finnország a szauna őshazája, amely a skandináv lakberendezésnek is szerves részévé vált. Gyerünk, ismerkedj az északi kultúrával a saját szaunádban, otthon, ahol talán bátrabban meztelenkedsz!
 

7. Forma és funkció ötvözete

A minimalista skandináv dizájnban a funkcinalitás uralkodik. A skandináv otthonok nyitottak, szellősek, az enteriőr egyszerű. Mindez nem jelenti azt, hogy a művészet, vagy a romantika ebben a stílusban nem kap helyet, sőt! A kultúra és a művészet óriási szerepet játszik a skandinávok életében, és számukra teljesen természetes, hogy mindez a lakberendezésében is megjelenjen.
A Smashing Magazine feltárta a minimalista dizájn okát: északon a túléléshez használható tárgyakra, termékekre volt szükség.
Talán mindannyian tanulhatnánk ebből az egyszerű életmódból, és megszabadulhatnánk az esetleges túlzsúfoltságtól.
 

8. Skandináv bútorok

A mostani skandináv bútorok készítéséhez számos olyan modern textíliát használnak, amelyek az egykori kézművesek számára nem voltak elérhetők.  A mai skandináv otthonokban ennek ellenére még mindig fellelhetőek az egykori kézműves, antik termékek és a modern bútorok egyaránt.
Mindegy, hogy milyen korból származik egy skandináv bútor, egyben biztosak lehetünk: elkészítése során gondosan ügyeltek a részletekre és kiváló minőségű anyagokat használtak fel. Bútoraik egyszerű, egyenes vonalaikkal és gazdag mintavilágukkal egyszerre egyszerűek, ugyanakkor művésziek is. A skandináv bútorok egy életen át kitartó művészeti alkotások. Minden bizonnyal ez az oka annak is, hogy még mindig fellelhetők skandináv antikvitások a különböző piacokon. Ha az antik tárgyakat nem engedheted meg magadnak, akkor nézz szét, akár az interneten, és válassz a modern skandináv tervezők termékei közül.
 

9. Sarokkandallók

A skandináv országokban hosszú a tél, így a kandalló a háztartások elengedhetetlen eszköze. Az észak amerikai illetve európai otthonokkal ellentétben a skandináv kandallók nem valamelyik fal közepén, hanem inkább a sarokban helyezkednek el, tehát nem dekorációs célt szolgálnak.
A kandallóknak régen funkcionális jelentősége volt: fűtésre és főzésre használták őket. A mai, modern otthonokban már nem a funkcionalitásé a hangsúly, a kandallók sokkal inkább a helyiség fókuszpontjai, azonban helyük továbbra a sarokban van. A skandináv stílusú kandallókból széles a kínálat, nézz körül, lehet, hogy te is találsz megfelelőt!
 

10. Természetbarát berendezések

A skandinávok szeretik a természetet, ezért szenvedélyesen védik is. A világ vezető zöld technológiái mind-mind Skandináviából indultak el és terjedtek el a Földön. A skandinávok nemcsak prédikálnak erről az életstílusról, hanem így is élnek. Norvégia energiaszükségletének 99 százalékát a vízenergia adja.
A világ példát vehetne a skandinávok természetszeretetéről és a környezet megbecsüléséről, mindannyian utánozhatnánk valamennyire ezt az életstílust, és megmenthetnénk egy fát, vagy kettőt.
 
 
Szerző: K.